Menu
Home
Werking
Kosten / Baten
Opbrengst
Blog
De installatie
De datalogger
Links

Laatste meting


De Datalogger / kWh pulsenteller
Als je zelf een datalogger wilt maken, misschien heb je dan wat aan onderstaande info. Hier beschrijf ik uit welke onderdelen mijn zelfbouw datalogger bestaat.

Het hele proces bestaat globaal uit 4 stappen.

Onderdelen

Voor elke stap heb je de keuze uit verschillende onderdelen. De onderdelen in het rood zijn de onderdelen die ik op dit moment gebruik.


De handigste combinatie, is die met de kWH meter en het ethernut board. Beide onderdelen zijn na wat zoekwerk zo op Ebay te koop en er hoeft geen soldeerbout aan te pas te komen...

De kWh meter

Het eerste onderdeel van de datalogger is een simpele kWh teller, gekocht op Ebay.
De teller geeft per geregistreerde kWh 1000 electonische pulsen (tikken) af. Door de pulsen te gaan tellen, kan de geproduceerde stroom bepaald worden.

De teller (Ethernut board)

Het tellen en doorsturen van de tikken doe ik met een enkel microcontroller board met geintegreerde ethernet aansluiting, ook gevonden op Ebay, en voor een prikkie uit Canada over laten komen.

Op deze controller draait Ethernut. Mijn eerste Ethernut programma heb ik inmiddels leren schrijven. Met de de voorbeeld programmaatjes bij de hand, bleek het goed te doen te zijn (met de C kennis die ik in huis heb).

Overdag wordt na elke "tik" een teller opgehoogd. De tellerstand wordt meteen doorgestuurd naar deze site. 's Nachts wordt de teller weer op nul gezet.
NB. De controller weet precies hoe laat het is, want het is verbonden met een "time-server" op internet, waar hij de actuele tijd vandaan haalt. Dat heet: NTP

Zo ziet de controller eruit:

de controller

Oudere onderdelen

Voordat ik het ethernut board geprogrammeerd had, gebruikte ik een basic stamp. Dit bleek een erg geschikt "beginners" boardje.
Aan de hand hiervan heb ik de basis principes geleerd van het programmeren van zulke electronica. In het dagelijks leven ben ik ook programmeur, maar "embedded" programmeren is toch wel weer een tikkie anders.

De basic stamp module

De vorige schakeling was gebaseerd op een basic stamp microcontroller. Dit is een hele simpele "chip" die voor eenvoudige taken goed in te zetten is.

Omdat ik nog niet zoveel praktijk ervaring had met het programmeren van microcontrollers, heb ik gekozen voor de Discovery Kit. Op zich best prijzig, maar je krijgt dan ook waar voor je geld.
Studiemateriaal met duidelijke voorbeelden en ook uitleg waarom dat ene weerstandje juist daar in de schakeling thuishoort... Handig, vooral als je nog nooit van het begrip "pull-up weerstand" gehoord hebt.

Voor de geinteresseerden: hier staat het programmaatje, waarmee ik de chip geprogrammeerd heb.

het basic stamp printplaatje

De communicatie

Het communicatie onderdeel van de vorige datalogger bestond uit 2 apparaten, die voor het uploaden van de gegevens zorgen, naar deze site toe.

Rechts een zogenaamde NSLU2. Dit is een piepklein computertje, voorzien van Linux. Deze is via USB verbonden met de basic stamp module, danwel met het AVR demo board. Via USB ontvangt deze telkens de laatste "tellerstand" zodra de stroommeter een puls afgeeft.

De NSLU2 is via een reguliere ethernet kabel verbonden met de Linksys Wireless router, voorzien van DD-WRT firmware. Deze router staat weer in verbinding met de ADSL router in de meterkast.

Op deze manier kan de NSLU2 rechtstreeks contact maken met deze website, om meteen te uploaden, zodra er nieuwe gegevens beschikbaar zijn.


De communicatie